24 Şubat 2015 Salı

VAİZLİK

Ziya Yürekli, oldukça sosyal, iyi bir hatipti. Genç yaşta camilerde ve hayatın çeşitli alanlarında toplumun karşısına çıktı ve "emr-i bi'l maruf nehy-i ani'l münker" yaptı, irşad etti. Topluma hitap etmek için fırsat kollardı.

Öğrencilik yılları boyunca Diyanet İşleri başkanlığı'na bağlı olarak İmam Hatiplik görevi yaptığından işlerinden biri de vaizlikti. Cuma günleri, kandillerde, bayramlarda görev yaptığı camilerde halka vaaz verdi. Vaazları çok etkileyiciydi.  Onun vaazları toplumdan büyük ilgi görürdü.

Vaaz vermeyi çok önemserdi. Günler öncesinden konuyu seçer, ilgili ayet ve hadisleri bir küçük deftere yazar, İslam aliminin seçilen konudaki düşünceleri derlenir, Mehmet akif Ersoy başta olmak üzere Yunus Emre ve diğer şairlerden dizeler toplar.. Vaazlara iyi hazırlanırdı.

Vaazlarının en belirgin özelliği ise kolay anlaşılır ve yaşanabilir Müslümanlığı anlatmasıydı. O nakilci değildi. Ayet ve hadisleri dönemin şartları içinde en doğru şekilde anlamaya çalışır, toplumu ve hayatı kavramaya, anlamaya çaba gösterir, çağdaş bir aydın olarak, konuşma diliyle meseleleri anlatırdı. 

Vaazlarında İslam inancının temellerini ayetlerle ve akli delillerle anlatır, İslam ahlakının güzelliğini Hz.Peygamber'in (s.a.v.) örnek ahlakıyla izah ederdi. Peygamberler tarihi ve Asr-ı saadeti yaşar gibi aktarırdı. Selçuklu ve Osmanlı tarihinden ibret veren sahneler koyardı vaazlarına.

Ehl-i sünnet ve'l cemaat yolunda giderdi. İslam ahlakını en ince ayrıntılarıyla anlatırdı. Müslümanlığın amacının ferdin ahlakını güzelleştirmek olduğunu söylerdi. İslam Hukuku'nu iyi bilir, diğer hukuk sistemlerinden üstün olduğunu düşünür, "Fıkıh" alanındaki vaazlarında aydınlatıcı konuşmalar yapardı.

"Kolaylaştırınız.. Zorlaştırmayınız!" ayeti gereğince, meselelere samimiyetle, muhabbetle ve itidalle bakar,  ifrat ve tefrite düşmekten sakınır, Müslümanlığı en doğru şekilde anlamaya ve anlatmaya çalışırdı. 

Vaazlarını Müftülük ve öğretmenlik yıllarında da sürdürdü. Emekli olduktan sonra Millet Partisi Adana İl Başkanı olunca da topluma konuşma konusunda büyük çaba gösterdi..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder